divendres, 29 d’abril del 2011

Antecedents de la FoAc


Xavier Freixas, Rafael Bonet, Joan Juncosa, Lluís Trabal, Jaume Candell i Martí Anglada al Puigpedrós el juliol de 1965

En Lluís Trabal fa arribar aquesta foto, amb el següent comentari:

"Aquesta foto és la del meu equip. L'Ignasi és qui probablement feia la fotografia. I hi surten en Rafa Bonet i en Matí Anglada (el del Bundestag i el Bundesrat a Polònia), que en aquell moment feien el batxillerat superior (o el Preu?) al Menéndez y Pelayo; com en Joan Juncosa, tanmateix. El Martí no sé si era escolta de la Pere Tarrés com els altres dos i, a més, havia deixat Virtèlia abans, crec. Però per al nostre grup era un com tots."

Li hem preguntat al Lluís Trabal per les discrepàncies entre la foto i els llistats de l'anuari 1965-66. Això l'ha portat a fer el magnífic exercici de memòria que transcribim:

"Durant el curs 194-65 (potser ja a finals del curs 1963-64), mossèn Vilardell inicia un procés de revifament de la Confraria ampliant el camp d'activitats dels escoltes i arrossegant als seus companys de curs no minyons que semblessin interessats en activitats associatives. El primer nucli de caps va ser fonamental en aquest inici.
Em recordo muntant sessions de cine fòrum a Alta Gironella l'any 1964. I assistint a reunions amb el mossèn i l'Ignasi. Un grup, molt caòtic, anava agafant forma de mica en mica. L'Ignasi ho explica al butlletí nº 3 de la FoAc: vam començar quinze, vam passar a nou... El nostre equip es crea com a tal a primers del 1965, a una esquiada a La Molina on hi vam anar sols (el vam batejar com a CSDSMOBP: comunitat socialista democràtica sibarítica moderada oberta de ben parits!). Durant una bona temporada el nostre grup va organitzant activitats pel seu compte.
Mentrestant,  a la Confraria s'anava treballant: S'organitza la primera ruta, a La Llobeta, on ja hi ha, si més no, dos equips de nois i un de noies. A continuació, els nanos de l'Agrupament que passen a Clan s'integren a l'incipient moviment pre FoAc. Són els alumnes de la nostra promoció: el "pato" Menéndez de la nostra classe, en Rafa Bonet, en Joan Juncosa que ens havien deixat feia poc -en Martí Anglada feia més-, i altres que vam conèixer aleshores. Al llistat de membres de l'any  1965-66 no apareixen gent important del primer moment, com en Barella, perquè ja havien desaparegut.
A l'estiu de 1965 es fa un campament a Maranges (nois) / Bestanist (noies, amb posterior aparició de nois). És quan pugem al Puigpedrós (veure la foto). Els nois fem per primer cop un denominat "equip ampli" amb actius de Virtèlia i membres de l'Agrupament. En Josep M. Ferrer no hi era.
A la tardor de 1965 es fa la Ruta 2 a Vilada i immediatament s'estableixen les bases de la FoAc que, ja com a tal, munta la primera esquiada a Núria. No recordo quan de temps duren els dos equips de nois de la nostra promoció. A la ruta de Llinars, la tercera, en Josep M. Muntaner encara hi era (es va aparellar aleshores amb la Rosa M. Raich?), però ja no recordo haver-lo vist més. I la sensació que em queda és que l'equip nostre aviat va incloure als antics minyons."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada